Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
Exista putine modalitati prin intermediul carora poti scoate din gestiune un mijloc fix. Printre acestea poti intalni:
- casarea
- vanzarea
- sponsorizarea
- lipsa la inventar
Cele mai frecvente operatiuni de iesire pe care le poti utiliza sunt casarea si vanzarea.
Cum se pot reflecta aceste operatiuni in contabilitate si cum le poti documenta corespunzator?
Iata mai jos solutia simpla, eficienta si rapida oferita de catre cel mai performant software financiar-contabil integrat CIEL V7 prin modulul CIEL Imobilizari V7.
Din meniul IMOBILIZARI -> Documente imobilizari poti selecta optiunea IESIRI IMOBILIZARI. In acest moment ai doua optiuni: Factura de vanzare sau Proces verbal de casare, in functie de operatiunea pe care doresti sa o realizezi.
1.Factura de vanzare la imobilizari
Spre deosebire de facturile de vanzare obisnuite pe care le poti genera cu ajutorul software-ului financiar-contabil integrat CIEL V7, factura de vanzare a imobilizarilor iti permite sa alegi direct numarul de inventar al bunului pe care doresti sa il vinzi, asa cum poti observa mai jos.
In continuare trebuie sa stabilesti pretul de vanzare si sa salvezi inregistrarea.
Nota: Este important de mentionat ca in cazul in care ai omis sa inregistrezi amortizarea pe perioade precedente vanzarii, aplicatia software te va avertiza pentru a corecta eroarea:
Dupa salvarea facturii, aplicatia software financiar-contabila CIEL Imobilizari V7 iti va genera nota de scoatere din gestiune precum si nota contabila aferenta vanzarii.
2.Procesul verbal de casare
Procesul verbal de casare este documentul pe care il intocmesti cu ocazia inventarierii. Acesta se refera la acele imobilizari care exista in gestiune dar care nu mai sunt utilizabile.
In mod similar vanzarii unei imobilizari necorporale, la completarea procesului verbal de casare poti alege din lista numarul de inventar pe care doresti sa il casezi.
Procesul verbal se va completa automat cu datele financiare ale imobilizarii: valoarea de inventar, valoarea amortizata si valoarea ramasa.
Se mai pot completa campurile:
-membrii comisiei de casare
-informatii aditionale
-observatii.
Asadar, printr-o singura operatiune, cel mai performant software financiar-contabil, CIEL V7, iti pemite atat inregistrarea contabila a operatiunii cat si generarea documentelor justificative care sa sustina respectiva inregistrare.
Trebuie sa intocmesti procesul verbal de casare fie cu ocazia inventarierii cand efectuezi de regula evaluarile cu privire la situatia imobilizarilor din gestiune, fie oricand constati ca un bun nu mai este utilizabil si trebuie sa il scoti din gestiune.
In ceea ce priveste aspectele fiscale aferente casarii, este important de mentionat ca incepand cu anul 2016, de cand se aplica prevederile noului cod fiscal (Legea 227/2015) nu mai este necesara ajustarea TVA in cazul bunurilor de capital.
Mai concret, este vorba de art. 305 – Ajustarea taxei deductibile – care prevede ca ajustarea taxei deductibile se efectueaza in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu mai multe exceptii printre care si casarea.
La alin.(4) lit. (d) din acest articol se prevede ca : ” (4) Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza: ………………
d) in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu urmatoarele exceptii:
1. bunul de capital a facut obiectul unei livrari sau unei livrări catre sine pentru care taxa este deductibila;
2. bunul de capital este pierdut, distrus sau furat, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
3. situatiile prevăzute la art. 270 alin. (8);
4. în cazul casarii unui bun de capital. “
Aplicatia software financiar-contabila CIEL Imobilizari V7 te ajuta sa gestionezi eficient mijloacele fixe, sa calculezi automat amortizarile lunare conform metodei de amortizare alese (liniara, accelerata, degresiva – fara uzura morala sau degresiva – cu uzura morala), sa efectuezi reevaluarile si modificarile de valoare.